Dr. Nassaulaan 5 - 9401 HJ - Assen info@compenta.nl
Cultuureducatie met Kwaliteit

Energizers

08 april 2020

Energize!

 

Wie nu in het onderwijs werkt, moet in deze corona-crisis ineens super flexibel en creatief zijn.
De Kunstbeweging, ICO, SCALA en K&C steken de leerkrachten en leerlingen een hart onder de riem door de komende weken een aantal creatieve energizers voor de scholen te maken. De zogenoemde energizers duren niet langer dan 5 minuten en zetten de creatieve rechter hersenhelft aan de slag.

De energizers zijn echter zo leuk dat we ook alle volwassenen uitdagen om mee te doen.

 

Energizer 15: ‘Stop! Motion’. Deze energizer is gemaakt in opdracht van K&C door Rozemarijn Tromp. Rozemarijn is de hele dag aan het tekenen en laat haar tekeningen leven, zo worden het animatiefilms. Ze geeft lessen en workshops in het VO en PO.

 
 
 

Energizer 14 is gemaakt in opdracht van het ICO door Kasper Peters: ‘Schatgedichten’. Kasper Peters, voormalig stadsdichter van Groningen, wordt gelukkig van het geven van poëzieworkshops op scholen en jaarlijks geeft hij 200 gedichtenlessen. Naast dichter is Kasper ook prozaschrijver, liedjesschrijver en maakt hij theaterproducties. Zijn werk verschijnt in verschillende literaire tijdschriften, boeken en bloemlezingen. 

 

 

Energizer 13 is gemaakt in opdracht van het ICO door Christy Bagerman: ‘Dance the other side'. Dans, zang en theater. Dat zijn altijd de passies en talenten geweest van Christy Bagerman, eigenaresse van musicalworkshop.nl. Christy maakt o.a. voorstelling/musical-in-1-dag projecten, die ze voor scholen, bedrijven en particulieren op maat aanbiedt. Christy heeft ook televisie-ervaring als programmamaakster (voor o.a. RTL4/5 ), wat terug te zien is in de Lipdup -en videoworkshops. 

  

 

Dit is Energizer 12, voor leerlingen van groep 3 t/m 7. Deze is gemaakt in opdracht van kunstencentrum Scala door Joran Dijkstra en heet 'Emmerdrummen'.  Joran is drumdocent bij Scala en geeft ook workshops op scholen.

 

 

Energizer 11 is gemaakt in opdracht van Stichting K&C door Mariken Jongman. Zij is kinderboekenschrijfster. Voor het boek Liefde, liefde, nog eens liefde won ze in 2012 de prijs voor Het Beste Groninger Boek. Naast kinder- en jeugdboeken schrijft ze ook theaterstukken en liedjes. Kinderen helpen met het schrijven van boeken staat nu op haar verlanglijstje.

 

 

Energizer 10 is gemaakt in opdracht van kunstencentrum De Kunstbeweging (Emmen) door Kimberley Dekker : ‘Dance, dance, dance’. Kimberly Dekker begon op haar 5e met dansen en heeft haar opleiding gevolgd bij Lucia Marthas Institute for Performing Arts. Inmiddels geeft ze jaren les en is ze eigenaar van Kim’s FameSchool (Emmen). De ‘moves’ die ze in deze energizer gebruikt, komen uit TikTok: een app die alleen al in Nederland een dikke miljoen gebruikers heeft (leeftijd 8 – 18). Veel kinderen kennen deze moves dus misschien al.

 
 
 
 

Energizer 9 is gemaakt in opdracht van kunstencentrum De Kunstbeweging (Emmen) door Jovan Avramoski : ‘VIJF!’. Jovan is theaterdocent/multi-mediadocent en verzorgt regelmatig voor De Kunstbeweging theater- en multimedialessen/workshops op basisscholen en in het voortgezet onderwijs.

 
 
 
 

Energizer 8 is gemaakt in opdracht van het ICO door Johannes de Vries: ‘De Kettingreactie’  Johannes de Vries is kunstenaar en freelance docent beeldende vorming. Hij maakt schilderijen van onbeduidende voorwerpen die iets anders lijken te zijn en dus een ander verhaal vertellen. In zijn lessen laat hij graag leerlingen experimenteren en ontdekken, dit is ook het uitgangspunt van deze energizer.

 
 
 
 

Energizer 7  is gemaakt in opdracht van het ICO door Lauri Bruins: ‘Beren worden wakker’  Lauri Bruins is een enthousiaste docent Muziek, die lesgeeft op verschillende basisscholen. Zij volgde met veel plezier de opleiding Docent Muziek aan het Prins Clausconservatorium in Groningen.

 

 

Energizer 6 is gemaakt in opdracht van Kunst&Cultuur door Ancel Klooster: ‘Woordritmes’   Ancel Klooster is slagwerker met meer dan 20 jaar ervaring als drummer en docent op muziekscholen. Ancel legt altijd het accent op het ambacht van het drummen, maar ook op de ontwikkeling van creativiteit en muzikale ritmische expressie

 

 

Energizer 5 is gemaakt in opdracht van K&C, door Marco Bonisimo: ‘Jongleren!’  Marco Bonisimo deed dit jaar een traject bij K&C omdat hij graag speelt voor en samen met kinderen en dat meer vanuit het onderwijs wil doen. Marco is een filosofisch ingestelde circustheatermaker en jongleur die met zijn voorstellingen door het land trekt.

 

 

Energizer 4  is gemaakt in opdracht van kunstencentrum SCALA (Meppel/Hoogeveen). Veel muziekdocenten proberen in deze bizarre tijd ‘hun’ kinderen troost en afleiding te bezorgen via hun professie: MUZIEK. Soms zelfs leidt die geboden afleiding tot inspiratie: zo hier een voorbeeld van MuziekJan (Gerritsen) en Gerrit-Jan Rutgers (camera) die voor Scala Drenthe het volgende filmpje maakten met de titel ‘Prentenliedjes’

 

 

Energizer 3 is gemaakt in opdracht van kunstencentrum SCALA (Meppel/Hoogeveen) door Mirjam Slats : Take a break, zing je fit met een muzikaal tussendoortje! Voor groep 1 - 4. 

 

 

 

Energizer 2 is gemaakt door Jovan Avramoski. Jovan is theaterdocent/multi-mediadocent en verzorgt regelmatig theater- en multimedialessen/workshops op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Energizer 2 heet ‘Een leuk theaterspelletje’.

 

 

In energizer 1 leert slagwerkdocent Peter Deiman ons 'Pen Drummen'.

Energizers